Haló - pravidelný víkendový budíček – 24.5.2020

Dobrý den pane starosto,
v poslední době se z kostela na ul. Masarykova (vedle ZŠ) ozývá zvonění každý den v 7:00 hod. ráno, a to i včetně sobot a nedělí, což dřív nebývalo. Pro nás, okolobydlící obyvatele to znamená velmi nepříjemný a nedobrovolný budíček zejména o víkendech, kdy si jako pracující lidé chceme alespoň o víkendu přirozeně trochu pospat. Připadá nám to mírně řečeno velmi sobecké a neohleduplné. Rozumně uvažující člověk si taky nedovolí v sobotu či v neděli v 7 hod. ráno bezohledně pustit sekačku nebo jiný obtěžující zdroj hluku, aby vzbudil celé okolí. Mám tedy dotaz z jakého důvodu se toto děje a jak dlouho se to ještě dít bude. S pozdravem I. Jursa

Odpověď 1: Dobrý den. Ohledně zvonění kostelních zvonů jsme již odpovídali dotaz z 31.7.2019 – „Ranní buzení kostelem na ulici Odbojaru“, naše stanovisko v této věci se uplynutím krátkého času nezměnilo. Byť pro nevěřící občany může být obtížné přizpůsobit se tradičním zvyklostem místa, do kterého se přistěhují, správa města není připravena nutit farnost k ústupkům od staletých zvyklostí. Nicméně jsme o vyjádření k dotazu farnost požádali a odpověď připojujeme níže.

Odpověď 2:
Pozdrav Vás Pán Bůh.

Je pravdou, že ve farním kostele Povýšení sv. Kříže v Rajhradě je již po dobu několika měsíců obnovena starodávná tradice vyzvánění tzv. Andělu Páně, jak uvádí ve svém podnětu pisatel, což umožnil vyzváněcí systém, který zde byl instalován již v roce 2002. Historický zvon sv. Václav ulitý fa Oktav Winter v Broumově z roku 1925 (váha 86 kg), který nebyl během II. světové války rekvírován jenom proto, že byl rajhradskými farníky tajně zakopán na hřbitově, vyzvání 3 min každý den v 7, ve 12 a v 19 h.
Mé odpovědi by mělo předcházet konstatování, že hlas zvonících zvonů, na jejichž pořízení se skládali naši předkové, je tradiční součástí naší krajiny a dokonce je vnímán jako kulturní dědictví. – S tím souvisí i tradice, jejíž počátky sahají až do 14. století, vyzvánění třikrát denně, kdy zvony zvou k modlitbě Anděl Páně. Vyzvánění Andělu Páně, je ale zároveň potřeba vnímat i jako časové znamení. – Protože z náboženského hlediska není striktně stanovena hodina ranního a večerního vyzvánění, bylo s ohledem na lidi žijící v nejbližším okolí farního kostela Povýšení sv. Kříže obnovena tradice vyzvánění Andělu Páně v 7 hodin ráno místo v 6 h, jak tomu je v našich končinách, což mohu doložit vyzváněním obdobně velkého zvonu u Sester Těšitelek v Rajhradě, povětšinou zvykem. Pro lidi dnešní doby totiž den nezačíná v 6 h ráno, jak tomu bývalo běžné u našich předků, a proto jsme se rozhodli k tomuto posunu. – Jedná se o vstřícný krok ze strany farnosti, která obnovou tradice neruší noční klid ani troufnu si tvrdit, i když žádné měření hluku nemám k dispozici, bezesporu nepřekračuje stanovené hlukové normy.
Chápeme, že ne všem se musí tato obnovená tradice zamlouvat, ale buďme k sobě upřímní. Aby mohlo být vyhověno požadavku v plném rozsahu, musela by být mimo utichnutí zvonu značně eliminována i doprava na Masarykově ulici, které je, odvážím si tvrdit, hlučnější a déle trvající než 3 minutové vyzvánění zvonu. Upuštění od obnoveného vyzvánění Andělu Páně z věže kostela Povýšení sv. Kříže nemáme v záměru rušit, i když ne všem se musí zamlouvat. – Určitě není dobré žít v rozepřích, ale ve smíru. Zkusme proto respektovat druhého, který se snaží respektovat nás.
fr. František J. Teister OSB, pastorační asistent ŘKF Rajhrad

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!