Meteorologické varování! Zajistěte své domovy proti nárazům větru. Možné výpadky el. energie.

Kolem Rajhradu míří na jih Moravy bouřkové pásmo s nárazy větru kolem 90km/hod.

Pásmo postupuje z Vysočiny do oblasti jižní Moravy, od 17.30 hod. lze očekávat déšť a vítr.

Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami.

Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ https://www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Jihomoravský kraj nově poskytuje i varovná upozornění od ČHMÚ prostřednictvím aplikace Záchranka

Aplikaci, která je nástrojem nejen pro zajištění rychlého kontaktu se zdravotnickou záchrannou službou, má v mobilních telefonech více než 2 miliony Čechů. Kromě tlačítka pro kontaktování linky 155 poskytuje poslední čtyři roky také varovná upozornění. Tento nástroj pomáhá informovat o situacích ohrožujících život a zdraví na vybraném území. Jen v Jihomoravském kraji je k odběru notifikací přihlášeno více než 1,2 milionu uživatelů. Nové přímé napojení Záchranky na data od Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) umožní rychlé automatické odeslání varování na vybrané území v případě extrémních meteorologických jevů.

Publikováno: | Autor:

Rubriky: Odstávky, Oznámení