fotografická výstava . EPOS

RAJHRAD / PPM / 14.6.2024 – 29.9.2024


Potěšte se originalitou a kreativitou fotografií z produkce členů brněnské fotografické skupiny EPOS. Přijďte na výstavu jejich tvorby!
Brněnská fotografická skupina EPOS vznikla na jaře roku 1967, vytvořili ji fotografové Jiří Horák, Rostislav Košťál, František Maršálek a Petr Sikula.

EPOS 1967–1980
výstava nás přenese do 70. let 20. století, a to prostřednictvím fotografií brněnské skupiny EPOS, která vznikla na jaře roku 1967. Tvoří ji fotografové Jiří Horák, Rostislav Košťál, František Maršálek a Petr Sikula. Autoři se zpočátku věnovali dokumentárním fotografiím s náměty ze všedního života či krajiny. K většímu sjednocení stylu skupiny došlo na počátku 70. let, kdy se důraz jednotlivých tvůrců přeorientoval na komponované scény. Tvorba skupiny Epos tak bývá někdy označována jako „nová vlna aranžované fotografie“, kdy autoři pracují na principu inscenace reality v plenéru. Na snímcích se objevuje velkoměstské prostředí nebo průmyslové stavby, často v kontrastu s okolní přírodou, popřípadě s jednou nebo více postavami v pohybu. Výstava zcela záměrně neodděluje tvorbu jednotlivých autorů, ale jejich fotografie, stejně jako atmosféra a inspirace, se prolínají. Celistvý dojem z tvorby EPOSu umocňuje i kurátorský přístup autora výstavy Ludvíka Pečínky, který akcentuje komunikaci obrazem a naopak záměrně potlačuje psané sdělení. Shody a rozdíly v tvorbě jednotlivých fotografů tak může každý divák-vnímatel rekonstruovat po svém.

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Výstavy