Haló – A zase ty odpadky – 18.10.2020

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak chcete motivovat obyvatele bytových domů v Rajhradě k třídění odpadu. Slevu na poplatku za odpady nedostaneme, protože není možné, aby před naším bytovým domem bylo 25 popelnic místo tří společných kontejnerů. Navíc nás vůbec nemotivují přeplněné kontejnery na tříděný odpad. Rozhodla jsem se k dalšímu kroku třídění, kdy vedle skla, papíru a plastu jsem chtěla začít třídit bioodpad. Za týden to byl plný plastový kbelík. Vydala jsem se k nejbližšímu místu s tříděným odpadem, na ulici Palackého. Oba dva hnědé kontejnery na bioodpad byly beznadějně přeplněné, navíc nahoře dominovaly odpadky živočišného původu, které tam, dle jasného nápisu na kontejneru, vůbec nepatří.  Nevzdávala jsem se. Vydala jsem se na sběrné místo na ulici Tovární. To pro změnu z obvyklého místa zmizelo úplně. No co, nedělní vycházka neuškodí. Malý kousek místa v přeplněném hnědém kontejneru se našel na ulici Zeleného. K tomuto dotazu bych ještě přidala další  k tématu odpadů, a to jestli v Rajhradě je, nebo bude možnost třídění odpadního oleje z domácnosti.
Děkuji předem za zodpovězení dotazů. S pozdravem Kateřina Bezačinská

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme za váš osobní přístup k problematice domácích odpadů. Vzhledem k aktuální legislativě není v moci obcí občany ke třídění donutit. Environmentální motivace ke třídění odpadu a získání odpovídajících návyků je vzhledem k dostupnosti informací o zacházení s odpady hybnou silou a mocí každého z nás.

  • Pro mnohé obyvatele nezapojené do systému třídění z domácnosti totiž zatím synonymem pro „třídit odpad“ znamená doma trochu separovat a ve veřejném prostoru volně nebo nevhodně odložit. Na veřejných místech ovšem nepomáhá množství kontejnerů donekonečna navyšovat nebo provádět častěji vlastní úklidové aktivity mimo běžné služby svozové firmy. Mohla by pomoci ohleduplnost, úcta k veřejnému prostranství a zodpovědný přístup každého z nás.
  • Město Rajhrad provedlo ekonomickou motivaci třídění odpadu z domácností nastavením bonusu k ročnímu poplatku za nakládání s odpady pro zájemce, kteří se do systému zapojili. V případě bytových domů na ul. Komenského však nedošlo ke shodě vlastníků na vytvoření sběrného hnízda nebo umístění kontejnerů na základě zájmu. Pokud z Vaší strany nyní došlo ke změně většinového postoje vlastníků bytových jednotek, prostřednictvím předsedy nás kontaktujte k nalezení vhodného řešení situace.
  • Vlastní čipovanou nádobu na třídění bioodpadu si můžete zakoupit na pracovišti Evidence obyvatel MěÚ, kde při koupi oznámíte místo svozu z veřejně dostupného místa.
  • Kontejnery z ul. Tovární byly přesunuty na ul. Palackého z důvodu zlepšení průjezdnosti ulice Tovární, a to na základě podnětu občanů z této ulice, kteří jsou majoritně zapojeni do systému třídění odpadu z domu.
  • Svoz odpadního oleje z domácností Rajhrad neplánuje. Olej zatím sbíráme pouze na sběrném dvoře, neboť náklady na jednotlivé svozy zatím nejsou úměrné zájmu o tuto službu. Vítáme každou iniciativu vedoucí k nalezení vhodné motivace, která povede ke zlepšení stavu odpadového hospodářství ve městě s ohledem na ekonomické stránky.

Publikováno: | Autor:

Rubrika: Halo, starosto!